Asbestveiligheid is een belangrijk aspect van de volksgezondheid en het milieu. De Vlaamse Overheid heeft zich ten doel gesteld om een asbestveilige omgeving te creëren tegen 2040. Dit streven naar asbestveiligheid is vastgelegd in het Materialendecreet, dat een duidelijke definitie geeft van wat "asbestveilig" inhoudt. In dit blogartikel gaan we dieper in op de beleidsdoelstellingen en de concrete maatregelen die worden genomen om dit doel te bereiken.
Wat is 'asbestveilig'?
Volgens het Materialendecreet is een locatie asbestveilig als er bij normaal gebruik van de constructie geen blootstellingsrisico's kunnen ontstaan voor mens en milieu. Dit houdt in dat bepaalde asbesthoudende materialen niet meer aanwezig mogen zijn, terwijl andere veilig beheerd moeten worden. Het doel is om in 2040 een situatie te hebben waarin de resterende asbesthoudende materialen veilig worden beheerd en er geen risico meer bestaat op blootstelling.
Beleidsdoel 2040: Wat houdt het in?
Een belangrijk onderdeel van het beleid is het toetsen van eigendommen op asbestveiligheid door een asbestdeskundige. Het label 'asbestveilig' beschrijft de locatie bij normaal gebruik, en houdt niet per se in dat de locatie volledig asbestvrij is. Bij renovatie-, sloop- of graafwerken kan het nodig zijn om een aanvullende destructieve asbestinventarisatie uit te voeren in combinatie met een sloopopvolgingsplan.
Definitie van 'asbestveilig'
De definitie van 'asbestveilig' bestaat uit twee delen: een lijst van asbesthoudende materialen die niet meer aanwezig mogen zijn en een beheersverplichting voor de materialen die nog wel aanwezig mogen zijn. Dit betekent onder andere het verwijderen van eenvoudig bereikbare hechtgebonden asbesthoudende materialen met niet-laag risico, en het veilig beheren van overige asbesthoudende materialen.
Asbestveilig versus (zeer) laag risico asbesthoudend materiaal
Het concept 'asbestveilig' gaat verder dan enkel het materiaalrisico. Zo kunnen bepaalde asbesthoudende materialen met een laag materiaalrisico toch niet als asbestveilig worden bestempeld. Dit geldt bijvoorbeeld voor niet-hechtgebonden asbesthoudende materialen en asbestcementen toepassingen in de buitenschil.
Specifieke maatregelen voor bepaalde asbesttoepassingen
De Vlaamse overheid heeft specifieke maatregelen opgesteld voor bepaalde categorieën van asbesttoepassingen. Zo streeft de overheid ernaar om bepaalde niet-hechtgebonden asbesthoudende materialen tegen 2034 te laten verwijderen, vanwege het verhoogde potentiële gevaar dat deze materialen met zich meebrengen.
Ook bepaalde toepassingen van asbestcement in de buitenschil van gebouwen worden tegen 2034 afgebouwd, ongeacht het materiaalrisico. Dit is gebaseerd op studies die aantonen dat deze toepassingen na verloop van tijd verouderen en risico's vormen voor mens en milieu.
Kortom, de doelstellingen van de Vlaamse overheid met betrekking tot asbestveiligheid zijn ambitieus en noodzakelijk voor de gezondheid en het welzijn van de bevolking. Door het nemen van concrete maatregelen en het vastleggen van duidelijke definities, wordt er gewerkt aan een asbestveilige omgeving in Vlaanderen tegen 2040.
De eerste stap naar een asbestveilig Vlaanderen is de verplichting om bij verkoop van een gebouw ouder dan 2001 een asbestinventarisatie in de vorm van een asbestattest op te stellen. Per 1 mei 2025 wordt deze verplichting uitgebreid voor gebouwen met gemeenschappelijke delen.
Kijk op onze website hoe u snel en deskundig uw asbest attest kan krijgen.
Commentaires