Sloopopvolgingsplan
Een sloopopvolgingsplan (SOP) Tracimat is een plan dat wordt opgesteld voor bouw- en sloopprojecten in Vlaanderen, België. Het doel van het SOP Tracimat is om de afvalstoffen die vrijkomen bij sloopwerken beter te beheren en te valoriseren, met de nadruk op hergebruik en recyclage.
Het SOP Tracimat-proces begint al in de ontwerpfase van een sloopproject. De Tracimat sloopdeskundige maakt een inventaris van alle materialen die in aanmerking komen voor hergebruik, recyclage of nuttige toepassing. Vervolgens wordt er tijdens de uitvoering van de sloopwerken nauwkeurig opgevolgd welke materialen vrijkomen en hoe ze worden behandeld. Het is van belang dat deze materialen zorgvuldig worden gescheiden en afgevoerd naar erkende verwerkers.
Tracimat is een onafhankelijke organisatie die het sloopproces opvolgt en controleert of alle stappen van het SOP Tracimat correct worden uitgevoerd. Na een succesvolle uitvoering van het sloopopvolgingsplan ontvangt het project een Tracimat-attest. Dit attest bevestigt dat de sloopwerken op een duurzame en milieuvriendelijke manier zijn uitgevoerd, met oog voor het hergebruik en de recyclage van materialen.
Het SOP Tracimat-initiatief is een belangrijke stap in de richting van een duurzamer bouw- en sloopbeleid, waarbij de nadruk ligt op het verminderen van afval en het bevorderen van een circulaire economie in de bouwsector. Het zorgt ervoor dat sloopwerken op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier worden uitgevoerd, met respect voor het milieu en de maatschappij.